מה עדיף - קצבה או מענק הוני
במסגרת ההיערכות לפרישה לגמלאות והתחשבנות המיסוי הנלווית, יש צורך להחליט לגבי יעוד הכספים שהצטברו לזכותנו בקופות הפיצויים, הגמל והפנסיה ולהודיע על ההחלטה למס הכנסה (באמצעות טופס 161 ד, קיבוע זכויות).
ההחלטה תקבע מה יהיה סכום הפנסיה (הקצבה) שנקבל מידי חודש, ואילו סכומים יועמדו לרשותנו בסכום אחד – נטו לאחר מס. זאת, בכפוף להוראות ומגבלות החוקים הרלוונטיים ולתנאי הפוליסות.
החלטה זו מטבעה היא מורכבת , היות שהיא כרוכה בשאלות כמו "מה יקרה בעתיד?", ו"מה יהיו הצרכים הכספיים שלי בעתיד?", ובאי הוודאות הכרוכה בהן.
כדאי להתייחס לשיקולים הבאים :
-
מה הסכום הכספי החודשי, נטו לאחר מס, הנדרש למחייה שוטפת?
-
האם יש כוונה לעבוד בעבודה אחרת בעתיד, ומה היקף ההכנסה הצפוי ממנה?
-
האם יש לפורש/ת ולבת/בן-זוגו הכנסות שוטפות נוספות (כגון מהשכרת דירות), חסכונות נוספים צפי לירושות, וכו'.
-
מה צפי ההכנסות החודשיות בשנים הקרובות ואחריהן? [עד גיל 70, בין 70 ל 80 ומעל ל 80]
-
בביטוחי מנהלים הספיציפים שלכם, מה מקדם הקצבה? (בהשוואה למקדם הנוכחי של קרנות הפנסיה שהינו 200+ )...
-
מה המצב הבריאותי של בני המשפחה ושלכם, ומה תוחלת החיים הצפויה.
-
מה תוצאות המס (כמה מס נשלם) במסגרת כל אלטרנטיבה - יש לבדוק מצבים של "מלכודות מס" ואי ניצול אופטימלי של הטבות מס (לעתים, עודף תשלומי המס יכול להסתכם בהפרשים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים בין האלטרנטיבות).
-
שיעור המס השולי, הטבות מס אינדיבידואליות: נכים, הטבות ישוב וכו׳.
-
צרכים לסכומים חד פעמיים, לדוגמה – החלפת רכב משפחתי מידי מספר שנים, הצורך לשריין כספים עבור האפשרות שתזקקו בעתיד לממן מטפל סעודי או מוסד שיקומי - מעבר להשתתפות ביטוח לאומי וביטוחים פרטיים וכו'.
-
עזרה לבני משפחה, לדוגמה - סיוע ברכישת דירה.
-
ניסיון העבר...
-
מה ערך הנכסים האחרים שברשות הפורש/ת ובן/בת-זוגו, ומה היכולת לממשם בעתיד?
-
צורך מידי בכסף, לדוגמה - סגירת הלוואה.
-
מה היכולת לנהל את הכסף בעתיד? בגיל מבוגר מאוד יש סיכוי רב יותר לטעויות או שיוליכו אתכם שולל.
-
במקרים מסוימים, ניתן וכדאי לבצע פריסת מס של סכומי פיצויים הוניים ולדחות את מועד תחילת קבלת הקצבה/פנסיה (והגדלת סכומה), ולנצל שינויים באחוז מס השולי בין התקופות.
-
מגבלת תקרת קבלת קצבת סיעוד מהביטוח הלאומי, ב2023 - מעל 17,805 שקל ליחיד בחודש ו 26,708 לזוג. לחץ לקריאת אלו הכנסות נלקחות בחשבון.
-
העדפות אישיות
לפי הצורך מומלץ להתייעץ בנדון עם הקרובים אליכם ו/או עם מומחה חיצוני!
ההחלטה תלווה אתכם בהמשך השנים ולכן מומלץ לחשוב על הצרכים העתידים ולנסות למקסם את הכספים ואת הטבות המס (שיקנו לכם כסף נוסף שיעמוד לרשותכם).
לאחר 120 יום מיום שטופס 161ד מוגש, ההחלטה הזאת נהית סופית ואינה ניתנת לשינוי בעתיד!
אם אתם עומדים בפני פרישה לגמלאות, אשמח לקבוע עמכם פגישת יעוץ. בפגישה אסביר את שיטת חישוב הפטור ממס בפרישה ותקבלו מידע לגבי הטבות המס והפטורים הרלוונטיים לגביכם. נדון במשותף בנסיבות ובשיקולים במקרה האישי שלכם, ואסייע לכם לבחון את האלטרנטיבות השונות. לאחר שתקבלו החלטה, אעזור לכם להוציא אותה לפועל ולמלא את את הטפסים והדוחות הנדרשים ע"י מס הכנסה...
הסבר נוסף של תהלכי המיסוי בעת היציאה לגמלאות ניתן לקרוא בסקירה "ממעוף הציפור" (מה זה טופס 161ד- קיבוע זכויות, מהי נוסחת הקיזוז עפי תיקון 190, כיצד טכנית נעשית ההתחשבנות ועוד).
©כל הזכויות שמורות. אין: להעתיק, לתרגם, להפיץ, לעשות שימוש עסקי או מסחרי כלשהו, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל תוכן מהאתר בלא קבלת הסכמה בכתב של רו"ח מייקל ברגר.