top of page

חלוקת הנכסים הפנסיונים בין בני הזוג בעת גירושין – היבטי מס

whatsapp icon - share with friends

לחצו כאן לשתף עם חברים

המאמר תרם לכם?
סמנו לייק 

המאמר להלן, מפרט את העקרונות ואת השלבים הנדרשים ליישום הסדר איזון נכסים פנסיונים בין בני זוג שהתגרשו - בהתאם לחוק ולסעיפים הרלבנטיים בפקודת מס הכנסה 

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו התשע"ד-2014 הסדיר את  חלוקת הזכויות בין בני הזוג המתגרשים בקופות גמל, קרנות פנסיה וזכויות בפנסיה תקציבית  ואת דרכי ההעברה של הכספים ביניהם.

כאשר "היתרה הצבורה" - ערך כל הנכסים הפנסיונים הקצבתים החייבים במס (ללא קופות פנסיה ותיקות) של בן/בת הזוג המעביר/ה (להלן "העמית") קטן מסכום התקרה של  כמיליון וחצי שקלים -ההעברה לבן/בת הזוג לשעבר  פטורה ממס.

אם הסכום של נכסים אלו גבוה מתקרה זו , החלק בסכום העברה שמעל לתקרה חייב במס שמתחלק שווה בשווה בין הצדדים [סעיף 9 (17א) לפקודה].

 

"היתרה הצבורה" אינה כוללת סכומים הפטורים ממס  (הלכה למעשה) - כספים שמס שולם עליהם בעבר ורווחים עליהם (סכומי פיצויים אחרי התחשבנות במס שהושארו בקופות, קופות גמל להשקעה , סכומי הקצבה המוכרת, תגמולים קצבתים עד 2000, קופות לפי 190) 
 

במרבית המקרים, הכסף לא מועבר מידית לחזקת בן הזוג, אלא שיוכו נרשם בקרן פנסיה של בן הזוג לשעבר.    בבוא העת, כשהפנסיה החודשית תשולם לעמית, חלק יחסי מסכומה נטו (לאחר ניכוי מס לפי השיעור החל על העמית, במועד התשלום) ישולם מהקופה המשלמת לחשבון הבנק של בן/בת הזוג לשעבר.

בקופות הפנסיה הוותיקות, חישוב החלק היחסי בפנסיה של בן הזוג לשעבר נעשה לפי חלוקה של מספר שנות הנישואים במספר שנות הצבירה לפנסיה ( ולא בחלוקה במספר שנות העבודה הכולל של בעל הפנסיה!) במכפלת סכום הפנסיה בפועל נטו [ראו פס"ד השופטת אילוטוביץ סגל מ20.7.2022]

דוגמה:  ערך הנכסים הפנסיונים של העמית 1.7 מיליון שקל, סכום העברה לבן הזוג 300 אלף שקל;

החישוב 300-(1700-1500) = 100 אלף מההעברה פטור ממס   והיתרה - 200 אלף חייב ב ב21% מס שינוכה מהצדדים;    10.5% כפול  200K ינוכה מסכום המועבר לבן/ בת הזוג ו200K X 10.5% ינוכה מיתרת הכספים הפנסיונים שנותרה בידי העמית אחרי ההעברה.

המועד לחישוב המס בעת העברת כספים קצבתים בין בני הזוג - הוא מועד ההעברה בפועל, לפי ערכם ביום ההעברה. הכספים יועברו לחשבון חדש - יופקדו לפוליסה חדשה (לפי תנאי פוליסה חדשה במועד ההעברה).

רצוי לתת לכך את הדעת, במיוחד במקרים שחסכון של העמית הוא בפוליסות ביטוח מנהלים מלפני 1991 ( מבטיחות תשואה, ומקדמי המרה ישנים)...  

ההליך מבוצע בכמה שלבים:

  1. מתן פסיקתא (תמצית פס"ד, אופרטיבית, ללא ההנמקה) ע"י בית הדין הרבני או האזרחי, לגבי חלוקת הנכסים בין בני הזוג, המבוססת על מסמך הסדר איזון משאבים שמכין אקטואר.                        [עם פקיעת הנישואין מחולק שוויו של כלל הרכוש בין בני הזוג באופן שווה, אלא אם בית המשפט הורה אחרת, באמצעות העברה של החלק שמעל 50% מבן הזוג-העמית שערך נכסיו גבוה יותר לבן הזוג לשעבר]

  2. ישנן שתי חלופות אפשריות לבחירת בן הזוג לשעבר המקבל;                                                           A. העברת מלוא סכום איזון המשאבים באופן חד פעמי.                                                                 B. הצדדים מתקזזים ע"י העברת זכויות באחוזים  מתוך הפנסיה נטו שתשולם בעתיד לבן הזוג לשעבר + העברה של חלק קופות התגמולים והפיצויים ההוניים וסכום השלמת פיצויים הצפוי ע"י המעביד בעזיבת העבודה של העמית.

  3. פניה לקרנות הפנסיה והקופות, דיווח על הפסיקתא - רישום אצלן של פרטי פס"ד והערת אזהרה בחשבון העמית לטובת בן הזוג לשעבר.    הקרנות והקופות פועלות בהתאם לתקנות לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע"ז-2017 . 

  4. לאחר רישום הערת האזהרה, כל פעולה בחשבון הפנסיה של העמית מחייבת הסכמה בכתב של בן הזוג לשעבר ( עד לתשלום בפועל של הפנסיה...).                              

  5. בהמשך, העמית מחויב בפניה לרשות המיסים וחתימה בפני עו"ד על מסמך המפרט את כל נכסיו הפנסיונים -קופות הגמל הקצבתיות (תגמולים ופיצויים), קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים (בפרוט יש חלוקה בין סכומים חייבים במס ובין פטורים ממס)...

  6. פקיד השומה בודק ומוציא אישור ובו הנחיות לקופות לגבי פטור המס בהעברה ולגבי ניכוי מס מכספים מעל התקרה, ניכוי המס יבוצע בחלוקה שווה – חצי  מהמס ינוכה מהסכום המועבר לחשבון חדש של בן הזוג לשעבר וחצי מהמס ינוכה מהיתרה של העמית שנותרה בקופה.

  7. רק לאחר קבלת אישור רשות המסים, נרשמת בפועל - הפרדת הכספים בחשבונות בתוך הקופות (תוך שמירה על תנאי הפוליסות המקוריות וסטטוס המס שלהם) או/ ו נעשית העברת כספים לקופות אחרות של בן הזוג לשעבר.    ללא אישורי רשות המסים, לא יהיה ניתן לקבל פנסיה בעתיד.

הערות:

  • אין צורך באישור פקיד שומה כדי להעביר את סכום האיזון המתייחס לגבי כספי קרנות השתלמות, וקופות תגמולים הוניות וכו.      פטור המס שהיה לעמית, בגינם, ישמר לאחר ההעברה אצל בן/בת הזוג  (מועד ההפקדה המקורי של העמית, נשמר).

  • במקרים רבים, התוצאה בפועל היא שגם שנים אחרי הגירושין העמית בקופה צריך לקבל הסכמה בכתב של בן/בת הזוג לשעבר, לפני ביצוע פעולות כלשהן בפוליסות ובחשבונות שלו בקופות הקצבתיות.

  •  לא ניתן לבצע העברה בפועל (חלוקה)  של כספי הפיצויים בכל אחד מהמקרים הבאים: 1. טרם הסתיימו יחסי עובד-מעביד בין העמית למעסיקו 2. החברה המנהלת את הקופה טרם קיבלה אסמכתא על סיום העסקה של העמית אצל מעסיקו. (ההעברה תבוצע רק אחרי עזיבת מקום העבודה וקבלת אישורי מ"ה בגין טופס 161 של מעביד זה).

  • החוק דלעיל קובע גם כללים ביחס לחלוקה במקרה של פטירת אחד מבני הזוג,  וכן הוראות רלוונטיות במקרים של גמלאי צה"ל, משטרה ואנשי כוחות הביטחון.

  • בעת חישוב הערך הנוכחי של תשלומי הפנסיה של בני הזוג ע"י האקטואר, מן הראוי, לבצע את החישוב לפי שעור המס הצפוי בעת תשלום הפנסיה של העמית המעביר [היות וסביר שיהיה שוני בשעורי המס שיחולו על בני הזוג לאחר פרישתם לגמלאות, יש גם להניח הנחות על סכומי הקצבה  המוכרת] וכדאי להתייחס לנושא בפסיקתא.

  • באם מועברים כספי ביטוחי מנהלים קצבתים מהעמית לבן/בת הזוג , הם יופקדו בפוליסה חדשה לפי המקדמים הנוכחיים (ולא המקוריים).

  • באם מועברים חלק מכספי תגמולים קצבתים מלפני 2000 (הפטורים ממס אצל העמית), מומלץ למשוך אותם מידית מחשבון העמית לאחר הפסיקתא ולהפקידם לחשבון הבנק של בן/בת הזוג. במידה ורוצים רק להעבירם, יש לציין זאת במפורש בפניה דלעיל לרשות המסים, ולקבל אישור מרשות המסים להפקדה על שם בן/בת הזוג  של כספים הפטורים ממס...      אחרת, טכנית - פטור המס ייעלם (היות והפקדה לחשבון החדש מבוצעת אחרי ה 4.1.2000).

©כל הזכויות שמורות. אין: להעתיק, לתרגם, להפיץ, לעשות שימוש עסקי או מסחרי כלשהו, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל תוכן מהאתר בלא קבלת הסכמה בכתב של רו"ח מייקל ברגר. 

bottom of page