top of page

השקעתם / מתכננים השקעה בקופ"ג לפי תיקון 190 –
למה כדאי לשים לב?

לקראת גיל 60, הנכונות ללקיחת סיכונים משתנה. אפיק החיסכון - קופת גמל לפי תיקון 190 נועד להעלות את כדאיות ההשקעה, ומציע הטבות מס אטרקטיביות (כשאינפלציה נמוכה) לצד גמישות מרבית במשיכת הכסף ואפשרות לקבלת פנסה פטורה ממס מהכספים (קצבה מוכרת) 

אז במה מדובר, למה צריך לשים לב, למי כדאי להפקיד בה, אך לא פחות חשוב - למי לא? 
מה היתרונות והחסרונות בקופת גמל להשקעה (אלטרנטיבה)

המאמר תרם לכם?
סמנו לייק 

whatsapp share

לחצו כאן לשתף עם חברים

  מה זה כולל?

  • הפקדה לקופת גמל ייעודית, המנוהלת על-ידי חברות הביטוח ובתי השקעות. 

  • התכנית נזילה, וניתנת למימוש בכל עת.

  • דמי ניהול נמוכים.

  • אפשרות למינוי מוטבים. 

  • ניתן לקבל מכספי ההשקעה ורווחיה (ללא מס) - "קצבה מוכרת" (קצבה פטורה ממס) המתווספת לפנסיה הרגילה.

  • אפשרות לקבלת הלוואות בתנאים נוחים בגובה של עד 80% מההשקעה.  

  • ישנם בתי השקעות המאפשרים לנהל את הכספים בקופת גמל IRA (חשבון בניהול אישי).

  • בעת המשיכה, הרווח הנומינלי יחויב במס בשיעור של 15% - לעומת שיעור של 25% מהרווח הריאלי החל ביתר אפיקי החיסכון (קרנות נאמנות, אג"ח צמודות, ריבית על פיקדונות בנק וכו'). 

  • בעת המשיכה, אין צורך בפנייה למס הכנסה לקבלת אישורים (כל התהליך מתבצע ע"י הקופה).

  • זכאות להטבת מס - ניכוי של עד 35% מ-35 אלף השקלים הראשונים בשנת ההפקדה.     בעת המשיכה, סכום זה ימוסה כהכנסה לפי שיעור המס השולי (ללא קשר אם נהנית בפועל מהטבה בעת הפקדה).

  • קיימת תקרה לסכום ההפקדות, בהתאם לגיל בעת ההפקדה (לדוגמה בגיל 67 התקרה 9.2 מיליון)

  • ניתן להעביר את יתרת ההשקעה בתכנית (קרן ורווחים) לקופה המשלמת קצבה, וליהנות מפטור מס מלא בעת קבלת הפנסיה מהקופה  (כולל בירושה). 

  • גמישות מלאה במעבר בין מסלולי השקעה - ללא תשלום מס (בהשוואה, לדוגמה, לשינוי מסלול בקרן נאמנות, המחייב פדיון ותשלום מס). 

  • במקרה של פטירה - עד גיל 75 הרווחים פטורים ממס.   במקרי פטירה מעל גיל 75, היורשים משלמים 15% מס על הרווחים.   לחליפין אם טרם נמשכה קצבה - המוטבים בפוליסה יכולים לקבל קצבה מוכרת (ישנן הוראות למצבים נוספים).

  • במקרים של פטירה לאחר תחילת קבלת קצבה מוכרת עם הבטחה למספר תשלומים מנימלי ונותרו תשלומים לשלם, הקצבה המוכרת שתשולם לשאירים (לפי הגדרתם בפקודה) פטורה ממס, באם מדובר במוטבים אחרים (לדוגמא, ילדים מעל 21)  מדובר בקצבה חייבת במס.

למי זה מתאים?

  • חוסכים מעל גיל 60, שיקבלו/המקבלים קצבת פנסיה בגובה של מעל ל-5012 ש"ח (סכום קצבה מזערי נכון ל2024), לשם משיכה - שני התנאים חייבים להתקיים יחד.

 למי זה לא מתאים?

  • זהירות: במצב שבו קצבת הפנסיה של המשקיע/ה שתתקבל בעתיד תהיה  קטנה מ-5012 ש"ח   לחודש - בעת המימוש,  מלוא סכום המשיכה יחויב ב-35% ניכוי מס במקור. 

  • חוסכים שמחפשים השקעה נזילה מהרגע הראשון, אך לא הגיעו לפנסיה. 

למי זה פחות מתאים?

  • חוסכים שנהנו בנפרד מהטבת מס בהפקדה לקופה לתגמולים כעצמאים או בניכוי מהשכר כשכירים, לא יוכלו לקבל את הטבת המס בגין הפקדת 38 אלף שקל הראשונים בקופת גמל בתכנית לפי 190 ( במשיכה 35 האלף האלו ממוסים במס שולי).    

  • לשכירים שהכנסה לגמל (סכום המשכורת שמפרישים עליו תגמולים) מעל 23,496 שקל לחודש - אין זכאות למרבית הטבת המס בגין הפקדת ה 38 אלף הראשונים (בעת המשיכה - ה 38 אלף האלו ממוסים).

 

למה לשים לב: 

  1. במקרים לא מתאימים, התכנית אינה משתלמת - ולהיפך. חלק מסוכני הביטוח לא מכירים את כל התנאים ומגבלות, ולכן מייעצים להשקיע במסגרת התכנית גם במקרים/בזמנים שאינם מתאימים לכך, וגורמים לאבדן הטבת המס ולמצב של "כפל מס". למשל, אם בשנת ההפקדה אינכם זכאים להטבת המס בהפקדת ה-38 אלף ש"ח הראשונים, בעת המשיכה תאלצו לשלם מס על כל הסכום. בפועל, המשמעות היא ששילמתם מס פעמיים: פעם אחת הפקדתם כסף נטו אחרי מס, ופעם שנייה - בתשלום מס בעת משיכת החיסכון.   

  2. לפורשים לגמלאות, כדאי לבדוק את עיתוי ההשקעה:  אם קיבלתם בשנת ההשקעה משכורת, קרוב לוודאי שניצלתם כבר חלק או את כל הניכוי והזיכוי בגין השקעה בקופת גמל לתגמולים.         לגמלאים טריים, כדאי לבצע השקעה בתכנית לפי 190 בשנה הבאה – שנה שבה תהיה לכם הכנסה מפנסיה ולא ממשכורת.

  3. מה קורה עם האינפלציה? עד שנת 2021 האינפלציה הייתה נמוכה מאוד, ולכן הטבת המס בתכנית הייתה משמעותית. בשנת 2022 האינפלציה הייתה 5.3% ובשנת 2023 - 3%.  באם אתם מצפים שהאינפלציה בשנה הקרובה תעלה, ניתן לשקול למשוך את הכספים (החלק שב 15%) מידית ולהפקידם מחדש בקופת גמל לחסכון  (המס; 25% על רווח ראלי) .   אולם, אם התנאים הדרושים למשיכה לא מתקיימים, הכספים כלואים ותיתכן "הרעת מס" (תשלום מס גבוה יותר במסגרת התכנית, לפי 15% * רווח נומינלי במצטבר ממועד ההפקדה, בהשוואה ל 25% מס על הרווח הראלי במצטבר).  גברים מתחת לגיל 60 צריכים להביא בחשבון את הדרישה לקבלת פנסיה כתנאי למשיכה - שכן, ישנו סיכון מסוים שבשבע השנים שיחלפו עד הפנסיה הראשונה, האינפלציה תתחזק והכסף יישאר "כלוא".   

  4. בשנת 2022 שבה האינפלציה הייתה 5.3% וקופות הפסידו, המס הנומינלי הנחבא היה 15% * 5.3% = 0.8% אחוז,  מס על רווח שלא היה קיים בהשקעות שממוסות ב 25% על הרווח הראלי.         דהיינו, בעת בחינת הכדאיות להשקעה בקופות גמל לפי 190- חשוב להבין את ההבדל בין מיסוי רווחים נומינליים  למיסוי רווחים ראליים ולהתחשב בציפיות לאינפלציה ב 2024 וב 2025.

  5. זמן וכסף - כדי ליהנות מהטבת המס בהפקדה יש להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה בתום שנת ההפקדה בקופה. ההגשה כרוכה בעלות של זמן ושל כסף.

קופות גמל לפי סעיף 125ד

  1. מי שנולד לפני 1.1.1948 זכאי לפטור מס שנתי על הכנסות מריבית או מפוליסת חסכון עד 15,000 ליחיד או 18,360 שקל לזוג (הסכומים ל 2024, סעיף 125ד(ג) לפקודה), מצריך מכירה רעיונית לקראת סוף שנה .

  2. טכנית כדי לקבל את הפטור יש להגיש בקשה לתאום מס שנתית - לריבית, לחליפין צריך להגיש בתום השנה - דוח החזר מס .

  3. ניתן לשקול רכישת פוליסת חסכון אלו במקום או בנוסף להשקעה בקופ"ג לפי סעיף 190.

  4. למותר לציין, שסעיף פוטר ממס ריבית על פיקדונות בבנקים המופקדים ע"י מי שנולד לפני 48 (במגבלת התקרה לעייל)...

קופת גמל להשקעה - יתרונות וחסרונות

  בשנת 2016 הושק מוצר חסכון נוסף  – קופת גמל להשקעה, לקופה זו מותר להפקיד כ 79 אלף שקל     ב 2024 לאדם - מידי שנה (ניתן להפקיד בנפרד עבור כל אחד מבני המשפחה) .

  • הכספים במסגרתה נזילים לחלוטין וניתן למושכם בכל עת ללא מגבלות.  בעת המשיכה הרווחים הראליים מחויבים ב 25% מס.   מגיל 60 ניתן לקבל ממנה קצבה מוכרת (הפטורה ממס).   ניתן להעבירה לבית השקעה / חברת ביטוח אחרת, ולשנות מסלולים ללא בעיה (מבלי תשלום מס בהעברה).

  • כל הכספים מושקעים בשוק ההון (להבדיל מקרנות הפנסיה ש 30% מהן לפחות מושקע באג"ח מיועדות).   מוצר זה הוא תחליפי להשקעה שוטפת של חסכונות שנתיים ב; קרנות נאמנות, תכניות חסכון בבנקים או להשקעה ישירות בבורסה.

  • ​​הבדל נוסף גדול בינה לבין קופת גמל לפי 190 הוא בכך שהיא מיועדת לחסכון רב שנתי המוגבל ב 79 אלף שקל לשנה X מספר בני המשפחה,  בעוד שבקופת גמל בתוכנית לפי 190 ניתן להשקיע חד פעמית  6 עד 9 מיליון שקל (תלוי בגיל בעת ההשקעה) 

  • יתרונה בנזילותה ובפשטותה, אין בה התניה לקבלת קצבה מזערית (5012 שקל) שזה התנאי למשיכה מקופת גמל בתכנית לפי 190, אין מגבלה שפדיון ה 38 אלף הראשונים ימוסה במס שולי (התניה בקופ"ג לפי 190) וניתן למושכה בכל גיל - בנוחות.

  • קופה זו הינה, כלי המאפשר לקבל פנסיה נוספת הפטורה ממס וככזו היא יכולה לעניין שכירים ועצמאים שהפרשות הפנסיוניות שלהם אינן נעשות מהשכר הכולל, לדוגמה אנשי מכירות שאין הפרשות לגמל על רכיב העמלות שהם משתכרים. ניתן גם ליעדה לחסכון עבור הילדים... 

מושגים

"רווח ראלי" – ההפרש בין סכום התמורה במימוש (סכום המכירה) לבין סכום ההשקעה המקורי כשהוא צמוד למדד המחירים.

"רווח נומינלי " – ההפרש בין סכום התמורה במימוש לבין סכום ההשקעה המקורי (ללא הצמדה).

הסבר נוסף של תהלכי המיסוי בעת היציאה לגמלאות ניתן לקרוא בסקירה "ממעוף הציפור" (מה זה טופס 161ד - קיבוע זכויות, מהי נוסחת הקיזוז עפי תיקון 190, כיצד טכנית נעשית ההתחשבנות ועוד).

עדכון אפריל 2024 -  הציפיות לאינפלציה ב 2024 הן ל 4% - 5% ל בישראל  ובארה"ב וישנה סכנה שהיא תגבר. נכון להיום, לא ברור האם מדובר בכמה חודשים או תקופה ארוכה יותר.  כדאי לכן להיות זהירים בהשקעה בתקופה הקרובה בקופות גמל לפי 190 (בין השאר בשל מיסוי הרווחים הנומינליים) ולהתייעץ לפני ביצוע השקעה עם יועצי השקעות ומנהלי סיכונים מקצועיים.

אין לראות במידע  הכלול באתר ייעוץ השקעות, ואין בו כדי להוות המלצה להשקעה ו/או להפקדה ו/או לביצוע כל פעולה ...

©כל הזכויות שמורות. אין: להעתיק, לתרגם, להפיץ, לעשות שימוש עסקי או מסחרי כלשהו, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל תוכן מהאתר בלא קבלת הסכמה בכתב של רו"ח מייקל ברגר. 

קופת גמל להשקעה
bottom of page